12 September 2012

CGPA: Corot Gred Punca Apokalips?Honda Integra, Volkswagen Polo, Nissan Murano 

Jika perlu memilih salah satu kereta di atas untuk pelumbaan drag sejauh 1 kilometer, yang mana satukah pilihan hati? 

Kriteria utama yang perlu dinilai ialah saiz cc enjin kereta tersebut. Sudah semestinya bukan Volkswagen Polo berkapasiti 1.4 liter. Walaupun Nissan Murano mempunyai kapasiti 2.5 liter manakala Honda Integra pula sekadar 2.0 liter, pilihannya tetap kepada Honda Integra kerana ciri-ciri yang ada padanya. Nissan Murano adalah sebuah kereta Sport Utility Vehicle (SUV) manakala Honda Integra ialah sebuah kereta Sports. Enjin Nissan Murano dicipta untuk kuasa torque manakala enjin Honda Integra dicipta untuk kelajuan (speed). Secara umumnya, diketahui hubungan Torque dan Speed adalah berkadar songsang. Jika tinggi Torque maka Speed adalah kurang dan sebaliknya. Inilah hukum alam yang perlu diimani oleh setiap jurutera automotif. 

Volkswagen Polo adalah sebuah kereta Compact. Jika kereta jenis compact bersaing dengan SUV dan Sports dalam kategori drag, sudah semestinya jauh ditinggalkan. Adakah ini bermakna kereta jenis ini tidak berguna?  Kalau tidak berguna, kenapa kereta jenis ini dicipta? 

Setiap yang dicipta itu PASTI ada gunanya. Percayalah. 


SISTEM CGPA 


Sistem CGPA (Cumulative Grade Point Average) yang sedia ada menggunakan nombor sebagai kayu ukurnya. Siapa bijak maka dia mendapat nombor yang baik dan siapa yang kurang bijak mendapat nombor kurang baik. Ini aturan yang telah ditetapkan oleh sistem yang kita amalkan. Adakah ini satu sistem yang baik? 

Jawapan saya mudah. YA dan TIDAK. 

YA kerana kita memerlukan satu kaedah untuk menentukan keupayaan intelek seseorang pelajar. Kaedah ini boleh menjadi penentu ukur kepada proses pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas, sama ada efektif ataupun tidak. Tanpa kayu ukur yang jelas seperti CGPA, pernilaian method pengajaran dan pembelajaran menjadi hampir mustahil. 

TIDAK kerana manusia tidak boleh dinilai dengan nombor. Manusia ciptaan Tuhan adalah makhluk yang amat unik. Manusia bukannya robot ciptaan makhluk baharu. Jika kuasa torque sesuatu enjin boleh diukur dengan dynamometer, menyukat kebolehan manusia ternyata sukar. Kalau terlalu berharap kepada sesuatu alatan untuk menilai kemampuan manusia, kita akan gagal melihat manusia sebagai manusia. Kita akan cuma melihatnya sebagai makhluk yang mempunyai kebolehan memproses maklumat, tinggi sedikit berbanding binatang ternak (al-an’am). 


CEBISAN SIRAH SEBAGAI PEDOMANUmum mengetahui Nabi Muhammad S.A.W adalah seorang yang tidak boleh membaca dan tidak boleh menulis. Mukjizat yang Allah kurniakan buat baginda adalah mukjizat yang sempurna yang tiada tolok banding. Mukjizat berupa “syair dari langit” yang menyampaikan ayat-ayat Tuhan, sebelum dibukukan menjadi Al-Quran yang dibaca dan dilagukan sehingga ke hari ini. 

Sedarkah khalayak orang yang tidak boleh membaca dan menulis seperti ini boleh diangkat menjadi pemimpin? Sedangkan jazirah Arab ketika itu mengagungkan sastera dan menyanjung tinggi nilai bahasa. Diukur dari piawaian masa kini, baginda gagal dalam dua dari komponen 3 M (membaca, menulis, mengira). Walaubagaimanapun, baginda tetap diangkat sebagai pemimpin Madinah dan dipilih sebagai orang yang paling berpengaruh di dalam sejarah oleh Michael H. Hart di dalam buku “The 100: A Ranking of the Most Influential Persons in History”. 


FIND YOUR GREATNESS 

Tamadun Barat telah lama mengkaji manusia dan perlakuannya. Ketamadunan Barat hari ini dibina di atas pasak keilmuan yang jitu dan sejarah turun naik yang panjang. Dengan membebaskan pemikiran dari kongkongan gereja, barulah akal manusia bersama ilmu di sana diletakkan di tempat sepatutnya. 

Setiap manusia yang dilahirkan adalah unik. Dengan menggunakan teori Myers-Briggs Personality Indicator dan 8 Intelligence untuk mengenal manusia, kita mampu mengkelaskan manusia mengikut kemampuan dan kecenderungan jiwanya. Secara peribadi, jika diposisikan menjadi seorang pengurus sumber manusia di masa depan, saya tidak mahu sekumpulan jurutera yang saya gajikan mempunyai kebolehan yang sama. Perlu ada ENFJ, perlu ada ISTP, perlu ada INFP, perlu ada ESFP. 

Find Your Greatness. Cari kekuatan peribadi diri kita. Selepas tahu kekuatan dan kelemahan diri, lahirkan keinginan di dalam hati untuk mencapai yang terbaik. Tingkatan kemampuan diri bukanlah sesuatu yang berbentuk impian semata-mata tapi kemampuan maksima diri adalah untuk dicabar dan digapai. 


PEMIMPIN MAHASISWA PERLU CGPA YANG BAIK? 

Saya memandang sinis perkara ini. Memiliki CGPA yang tinggi bukanlah satu kriteria yang paling utama. Apalah guna jika memiliki CGPA kelas pertama tetapi tidak mampu memimpin, malah lemah dalam komunikasi dan tiada nilai-nilai moral yang boleh dijadikan contoh dan diteladani oleh mahasiswa lain. Paling utama dalam pernilaian seseorang pemimpin mahasiswa ialah kebolehan dan bakat pemimpin yang ada padanya. CGPA penting tetapi ada beberapa kriteria yang lebih utama sebagai calon pimpinan mahasiswa. 

Kalau ilmu pengurusan yang ingin diraih, majlis perwakilan mahasiswa bukan ruang atau tempat yang sesuai. Berkhidmat dalam kelab dan persatuan yang bernaung di bawah majlis perwakilan mahasiswa lebih sesuai untuk mencari pengalaman beorganisasi. Kasihan pada semua mahasiswa jika yang dilantik pada kedudukan pimpinan kampus adalah seorang yang naif dalam kerja-kerja organisasi, tidak mampu menjelmakan idea kepada tindakan. Pimpinan kampus jenis ini tidak lebih dari sekadar “pak turut” atau “kaki angguk” kepada pihak pentadbiran. 

Itu dalam konteks kampus. Dalam konteks nasional, jika set logik yang sama iaitu taraf akademik dipilih sebagai penanda aras untuk memilih pemimpin, berani saya katakan Professor Dato’ Dr. Mohd Noh bin Dalimin lebih layak bertingkat-tingkat menjadi Perdana Menteri Malaysia berbanding Dato’ Seri Najib Tun Abdul Razak! 


CGPA cuma salah satu dari beribu-ribu kaedah mengukur kehebatan diri. Banyak lagi kaedah untuk mengukur kehebatan diri. Amat malang bagi seseorang untuk berasa dunia ini menjadi gelap dan masa depannya suram hanya kerana mendapat CGPA yang rendah. Sayugia diingatkan, Steve Jobs dan Bill Gates adalah school dropouts

Kesimpulannya, setiap manusia mempunyai tempat  masing-masing di dalam struktur masyarakat. Sama seperti kereta, kita tak boleh menyamakan keupayaan Nissan Murano, Honda Integra dan Volkswagen Golf kerana kesemua dicipta untuk tujuan yang berlainan. Jika kita menyukat kehebatan diri hanya menggunakan satu jenis penunjuk (indicator), we are comparing apples with oranges!

0 comments:

Post a Comment