20 September 2009

Sehari, Semalam Perantau Merantau..


-Mencari di Awan Biru! Berbaloi, baloi!-


Jam Swatch Red Sunday saya menunjukkan 9.40 malam ketika saya, Hadi serta abangnya, Abang Hanif menaiki bas Aerobus untuk ke LCCT dari KL Sentral. Kami dalam perjalanan ke LCCT untuk pulang berhari raya, dengan menaiki kapal terbang (yahoo!!).


Minda saya berputar mengingati suasana di suatu stesen LRT. Saya terlihat ramai anak muda yang saya beranggapan mereka berketurunan Melayu yang bertitlekan ‘Islam’ pada kad pengenalan yang berwarna biru. Rata-rata berumur bawah 18 tahun. Dengan pemandangan yang seperti itu, saya seolah-olah terlupa bahawa kita masih berada di dalam bulan Ramadan al-Mubarak!

Bukankah sepatutnya mereka ini duduk di rumah dan menghabiskan sisa-sisa Ramadan yang masih berbaki?

Jika tidak, bukankah mereka seharusnya membantu ibu bapa mereka mempersiapkan rumah untuk menyambut Hari Raya yang just around the corner?

“Hadi, tuu!” saya memuncungkan mulut kepada anak-anak muda tersebut.

“Tak dan nak tangkap gambar!” bentak Hadi. Perlahan.

“Orang macam ni yang patut kita kena kawan,” sambungnya sambil menutup kamera telefon bimbitnya. Saya senyum sambil mengiyakan jawapan beliau.

Semakin LRT mejauhi stesen tersebut, semakin saya meninggalkan persoalan-persoalan yang saya sendiri sukar untuk menjawab. Mengeluh dalam gelisah saya mengenang nasib pemangkin masa depan Malaysia...


“...Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, maka sungguh ia telah beruntung. KEHIDUPAN DUNIA ITU TIDAK LAIN HANYALAH KESENANGAN YANG MEMPERDAYAKAN.”

(Surah Ali-Imran 3:185)


Kami tiba di LCCT sekitar jam 10.40 malam. Selepas bersembahnyang Isyak, Maghrib dan Asar, kami terus memulakan misi foodhunt. Tak perlu bimbang mengenai makanan, banyak pilihannya. Tetapi ada satu benda yang terutama. D.U.I.T.

Nasi Padang, Nasi Ayam, Noodles. Tak ketinggalan McDonald’s dan KFC. Saya memilih Nasi Padang. Kkchiingg! RM 7.00! RM 2.50! RM 2.90! RM 5.00!

“Baju kuda belang, seluar harimau bintang!” kata Abang Hanif. Sedikit provokatif kedengaran di hujung ayatnya.

“Krisis identiti!” pantas dan tuntas saya memberi respon.

Kami sedang merujuk kepada seorang pemuda yang berusia awal 20-an yang memakai jaket bercorak kuda belang dan berseluar ketat bercorak harimau bintang. WTH, which planet did you came from??! I would rather be looking in my sarung, than that outfit!


Selepas makan, kami mula mencari tempat untuk tidur. Surau tutup, itulah yang dimaklumkan oleh Hadi kepada kami. Keputusan dibuat oleh ketua “kontigen”, Abang Hanif untuk tidur di ruang legar sahaja. Jam meninjak kepada 12 tengah malam. Ramai yang menunggu flight mereka keesokkannya. Seperti kami. Kami menghamparkan surat khabar Kosmo! yang saya beli di Stesen Bas Batu Pahat, sebagai alas tidur. Hadi terlebih awal mendahului kami berdua dalam melayari bahtera mimpi. Saya tidur pada jam 4.00 pagi.

Tepat 5.30 pagi, saya dikejutkan oleh Abang Hanif. Ketika itu keadaannya seperti di stadium untuk perlawanan bola sepak. Barisan panjang. Kanak-kanak berlari-lari. Suara dan keriuhan mereka membantu untuk mengejutkan saya. Maklumlah, kami tidur di ruang legar. Setelah bersahur dengan meminum air, kami bergegas ke surau untuk bersembahyang Subuh.


Semenjak dari jam 7.00 pagi, kami menunggu untuk menaiki flight yang jangkaannya berlepasnya adalah 7.30 pagi. Selepas beg serta peralatan kami melalui mesin pengimbas, kami terus menunggu di ruang menunggu. Tampak kemas dan tersusun beberapa buah kapal terbang Air Asia.


“Anda sekarang berada kira-kira 22,000 kaki dari aras laut dan kelajuan kira-kira 830km/j,” suara siapa entah mematikan lamunan saya yang masih belum tamat keterujaan memerhatikan awan-awan yang terbentang luas di luar sana. Kelihatannya sama seperti gula-gula kapas. Tidak henti-henti hati saya membisikkan pujian tanda kebesaran Yang Maha Mencipta. Yang meninggikan langit dan menetapkan kedudukannya. Yang mengampungkan awan tanpa bertiang.

Jam 9.00 pagi saya selamat sampai di lapangan terbang Pulau Pinang. Boleh dibilang dengan jari berapa kali saya mengedipkan mata ketika di atas sana.


“Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Tuhan Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang. Maka lihatlah berulang-ulang, adakah kamu lihat sesuatu yang tidak seimbang?” (Al-Mulk 67:3)


Teringat akan ayat surah Al-Mulk ini. Taajub saya ketika di atas sana! Usah dipeduli si Kafir di sebelah saya, yang sememangnya tidur sebelum kapal terbang berepas lagi...

Tiba di sana, “delegasi” kami dijemput oleh ayah Hadi. Hadi orang Sungai Petani. Saya orang Alor Setar. Ini bermaksud saya harus (wajib!) untuk balik sendirian menggunakan bas. Bas Mara Liner menjadi pilihan saya. Segala menjadi hitam selepas saya membayar tambang. Akibat daripada tidur pada jam 4.00 pagi dan bersengkang mata di atas kapal terbang!


Saya tiba di Shahab Perdana sekitar jam 1.00 petang. Kepala masih pening-pening lalat ketika turun dari bas Mara Liner. Setelah itu, perantau diambil oleh bondanya terus menuju ke rumah.

Rupa-rupanya saya menerima satu lagi kejutan ketika berada di rumah. Ulang tayang perlawanan Liga Juara-Juara di antara Internazionale de Milano dan Barcelona! =)

1 comments:

Muhd Syafiq Mat Jap said...

Pi Sik tak ajak aku...keciwa aku..huhu...hatiku bukan plastik..

Post a Comment