13 November 2011

Pantun 101: Apa Saya Tahu"Melayu dan Pantun ibarat irama dan lagu!"


Pantun indah lagi berseni,

Warisan Melayu turun temurun,

Kita bertemu mula di sini,
Semoga kekal berkurun-kurun!

Sering kali saya melihat dan membaca pantun-pantun yang kurang enak. Sama ada ritmanya lari atau keseimbangan yang tidak sekata. Biasa lah, bukan ada Ijazah Sarjana Muda Pantun dengan Kepujian yang ditawarkan di IPT awam mahupun swasta.

Mengarang pantun nampaknya mudah. Anggapan yang mudah ialah cuma perlukan pengakhiran ni-run,ni-run (seperti pantun pembukaan) makanya pantun sudah tersedia. Ini adalah SALAH SAMA SEKALI. Seperti mana sesuatu mesin memerlukan keseimbangan, begitu juga pantun memerlukan keseimbangan dalam bait-baitnya.


Dalam perkongsian pada kali ini, saya cuba berkongsi beberapa langkah yang saya ambil untuk mengarang pantun yang tak seberapa. Langkah yang saya cuba kongsikan cuma untuk pantun 4 kerat. Pantun 2 kerat dan pantun 6 kerat tentunya memerlukan langkah yang lain.

Kita mulakan dengan sejarah pantun. Pantun dipercayai bermula pada zaman Kesultanan Melayu Melaka pada abad ke -15. Pantun juga dikatakan terkait dengan salah satu sastera China yang bentuknya juga seperti pantun.

Orang zaman dahulu tidak punya Apple iPad, iPhone ataupun Sony Vaio. Makanya, pantun menjadi salah satu medium hiburan kegilaan mereka. Sumber-sumber pantun diilhamkan dari alam sekeliling mereka menggambarkan rapatnya hubungan mereka dengan alam. Pembacaan mengenai pantun boleh diteruskan di sini.


FASA PERTAMA

Kita mulakan dengan pengenalan sedikit sebanyak untuk mengarang satu-satu pantun. Ciri-ciri utama pada sesuatu pantun ialah:

• Mengandungi 4 kerat/baris

• Jumlah perkataan dalam sebaris antara 4 hingga 5 patah perkataan

• Jumlah suku kata sebaris antara 8 hingga 12 suku kata

• Ada hubungan antara pembayang (2 baris di atas) dan maksud (2 baris di bawah)

• Bunyi rima akhir seuntai pantun itu mestilah sama; a-b-a-b

• Maksud isinya sarat dengan pengajaran, moral dan falsafah hidup

• Sarat dengan ciri-ciri tradisional-penggunaan rangkap, ada pembayang dan maksud, mempunyai nilai hidup masyarakat yang menggambarkan perspektif masyarakat yang melahir dan menggunakannya.

Ini merupakan ciri-ciri yang disenaraikan di dalam pautan yang saya berikan di atas tadi. Yang pastinya, I beg to differ! Semua ciri hampir tiada masalah bagi saya, cumanya ciri keempat dan ciri kelima. Ini yang saya minta untuk saya selisih pendapat dengan penulis kertas kerja tadi. Lagipun, kita hidup dalam negara merdeka yang demokratik, bukan?

Saya mulakan dulu dengan ciri keempat iaitu “Ada hubungan antara pembayang (2 baris di atas) dan maksud (2 baris di bawah)”. Saya berikan pantun Melayu terkenal yang bertentangan dengan ciri ini.

Pulau Pandan jauh ke tengah,

Gunung Daik bercabang tiga,
Hancur badan dikandung tanah,
Budi yang baik dikenang juga.

Apa kaitan Pulau Pandan yang jauh ke tengah dan Gunung Daik bercabang tiga dengan budi yang baik? Adakah Pulau Pandan jauh ke tengah itu ditolak oleh seseorang dan itu dianggap sebagai budi yang baik? Adakah Gunung Daik bercabang tiga itu dipandang sebagai budi yang baik kepada satu-satu masyarakat?

Pada saya, pembayang pantun di atas tidak lebih dari sekadar untuk melahirkan ritma pada maksud pantun ini. Jadi, ciri yang keempat kurang dipersetujui oleh saya!

Ciri yang kelima pula iaitu “Bunyi rima akhir seuntai pantun itu mestilah sama; a-b-a-b”. Juga saya cuba kongsikan pantun Melayu terkenal yang tidak mengikut peraturan ini.

Dua tiga kucing berlari,

Mana akan sama si kucing belang,
Dua tiga boleh ku cari,
Mana akan sama cik adik seorang.

Perhatikan ritma akhirnya. “ri-lang-ri-rang”. Secara literalnya, ini sudah menjadi “a-b-a-c”. Satu lagi pantun Melayu popular di Hari Guru setiap tahun. Pantunnya berbunyi..

Berburu ke Padang Datar,
Mendapat rusa berbelang kaki,

Berguru kepalang ajar,

Ibarat bunga kembang tak jadi.


Ini lagi melawan arus. “tar-ki-jar-di”. “a-b-c-d”!

Di sinilah letaknya keindahan pantun. Pantun BUKAN dibaca dengan mata tetapi diungkap dengan lidah! Pantun BUKAN untuk disimpan, ditatap tapi lebih kepada untuk menjadi siulan!

Jadi, ciri yang kelima kurang dipersetujui oleh saya.
"Ilham Pantun Melayu--Alam Sekeliling!"


FASA KEDUA


Seterusnya, saya berkongsi tips-tips berguna yang saya gunakan untuk menghasilkan pantun yang baik (bagi saya!). Harapan saya agar tips-tips ini tidak dibaca dan ditinggal begitu sahaja. Saya hanya mampu memberikan ilmu sudut teori pantun, praktikalnya hanya dapat dijalankan oleh khalayak sendiri.

• Pastikan setiap baris mempunyai cuma 9 hingga 11 suku kata.
Walaupun ciri pautan di atas mengatakan 8 hingga 12, saya merasakan 8 terlalu pendek dan 12 terlampau panjang. Bilangan perkataan masih sama iaitu 4 hingga 5.

• Pasangkan suku kata dengan suku kata yang sesuai.
Katakan, baris pertama mempunyai 11 suku kata. Baris ketiga HARUS mempunyai 10 atau 12 suku kata. Jika diletakkan 9 suku kata pada baris ketiga, pantun akan menjadi sedikit cacat. Jika 9 suku kata pada baris kedua, makanya baris keempat HARUS mempunyai 10 suku kata. (rujuk peraturan nombor 1)

• Jangan terlalu berhati-hati dengan suku kata.
Ini agak fleksibel. Perhatikan perkataan “dunia”. Memang kita lihat “dunia” mempunyai dua suku kata. Perkataan ini juga boleh diungkap dengan tiga suku kata iaitu “duni(y)a”. Jadinya, jika “dunia” menjadi perkataan di hujung baris pertama, perkataan di baris ketiga boleh menjadi “rahsia” atau “rahsi(y)a”.
Juga perkataan “dua”. Sekali imbas, cuma kelihatan satu suku kata. Kita juga boleh menyebutnya sebagai “du(w)a” untuk menjadikan dua suku kata. Jadinya, jika “dua” menjadi perkataan di hujung baris kedua, perkataan di baris keempat boleh menjadi “jawa” atau “lawa”.

Ini yang saya maksudkan dengan imbangan dalam pantun. Teras utamanya ialah BILANGAN SUKU KATA. Teras ini akan melahirkan ritma. Teras ini akan melahirkan keindahan pantun yang tersisip dalam kepadatan baitnya.

Untuk memudahkan idea untuk mencipta pantun, sering saya gunakan peribahasa Melayu dan berikan pembayang padanya atau jadikannya maksud pantun terus. Saya kongsikan dua pantun yang saya cipta menggunakan konsep ini untuk perkongsian..

Termenung jauh di hujung petang,

Mengenang nasib di rantau orang,
Ibarat melukut di tepi gantang,
Masuk tak penuh keluar tak kurang..

Kalau kail panjang sejengkal,
Jangan lautan hendak diduga,

Kalau nafsu mendahului akal,

Jangan pernah mimpikan Syurga..
*Yang baris yang ditebalkan itu adalah peribahasa.

Sekadar ini sahaja perkongsian saya pada kali ini. Moganya kita dapat memelihara keindahan warisan Melayu ini hingga ke hujung masa. Bukanya kita dengan pantun, maka tutuplah kita dengan pantun..

Berikan aku sekeping hati,

Tinggalkan aku sekuntum kasih,
Sudah sampai masa berhenti,
Sekarang masanya untuk berlatih! ;)


2 comments:

atikahnufail said...

nice... tq, utk perkongsian. ya masanya utk berlatih!

hakim said...

amboi,,,,bermadah lara

Post a Comment